Innehåll:

Samåkning är ett utmärkt sätt att spara pengar och hjälpa miljön. Genom att åka till jobbet eller andra destinationer tillsammans med arbetskamrater och vänner kan man förvandla en tråkig bilresa till en social händelse där man umgås med vänner samtidigt som man spar pengar och hjälper miljön genom att minska utsläppen. Att samåka erbjuder också en rad andra fördelar eftersom det minskar antalet bilar och därmed trängseln och slitaget på våra vägar.

Sfordelaramåkning är vanligast över korta sträckor som man åker frekvent såsom till och från jobbet och när man tar sina barn till olika sportträningar etc. Det är dock inget som hindrar att man samåker längre sträckor. Om du vill hitta en person att dela bensinkostnaden med eller någon att resa med så finns det nu mera ett antal olika webbsidor där man kan annonsera resor och anmäla sitt intresse att delta i redan annonserade resor. En av de absolut bästa är samakning.se. Pa samåkning.se kan man hitta samåkningsmöjligheter runt om i Sverige och över hela Europa. Det finns även ett flertal andra liknande internationella sidor som du kan använda dig av om du vill samåka dig genom Europa eller USA. Att samåka med olika personer under sin semester är ett mycket bra sätt att träffa nya vänner från andra kulturer under sina resor.

Samåkning kan spara dig mycket pengar varje år oavsett om du har en bil eller inte. Om man inte har en bil kan man ofta tillmötesgå en stor till av sitt resebehov genom samåkning och kollektivtrafik. För de tillfällen som detta inte är möjligt kan ofta en hyresbil eller en bil från en bilpool vara ett bra alternativ.

Sundare ekonomi med samåkning

Det är många fler människor som har skulder upp över öronen på sina bensinkort än man tror och det finns även de som till och med tar snabblån (läs mer) för att ha råd med bensin varje månad.  Att låna pengar för att ha råd med bensin är naturligtvis inte att rekommendera, då är det bättre att i så fall låna till en ny bil som är mer ekonomisk i längden. Man kan lätt hamna i en ond cirkel om man har långt till jobbet och en dålig ekonomi. Man måste ta sig till jobbet men samtidigt så har man kanske en bensinslukande gammal bil som man inte har råd att byta.

I dessa lägen kan samåkning vara räddningen och man behöver naturligtvis inte arbeta på samma arbetsplats för att samåka med någon. Man kan ha tur att hitta någon att samåka med genom att sätta lappar på arbetsplatser där man vet att arbetarna har samma arbetstider, eller i den lokala matvaruaffären på hemmaorten.

Lär känna nya människor

Att samåka med människor man inte känner kan först kännas obekvämt och det kan initialt vara svårt att hitta samåkningsmöjligheter men om man inte ger upp kommer det snart bli mycket enklare att hitta folk att samåka med och du kommer innan du vet ordet av tycka om att lära känna nya människor på detta sätt.

Att lifta är en typ av samåkning men är förknippat med högre risker eftersom man inte vet något om den man kliver in i bilen med (inte ens en email adress) och har också nackdelen att det inte kan planeras utan man måste förlita sig på turen och att någon vill plocka upp en just den dagen. Om man har otur kanske man inte hittar någon att lifta med.

För och nackdelar med samåkning

Fördel Om man har bil Om man inte har bil
Spara Pengar på dagliga resor
 • Man kan få bidrag till bensinkostnaden genom att låta andra utan bil samåka.
 • Man kan samåka med andra som har bil och turas om att köra för att spara bensin.
 • Man kan spara pengar mot andra färdmedel genom att samåka och ge ett bidrag till bensinen.
 • Man kan få lift gratis
Semester
 • Om man skall på bilsemester och har lediga platser i bilen kan man ofta hitta andra som vill samåka och bidra till bensinen.
 • Det kan vara mycket billigare att samåka till en semesterort än vad det skulle vara att köpa en flyg eller tågbiljett.
Inköp av bil
 • Du kan minska dina månatliga kostnader genom att sälja din bil och istället samåka eller utnyttja kollektivtrafik.
 • Det är helt möjligt att klara sig helt utan bil genom samåkning och kollektivtrafik.
Miljömässiga fördelar
 • Minskade utsläpp
 • Minskade utsläpp
 • Att inte köpa en bil sparare resurser, utsläpp från transport av bilen till Sverige etc.
Samhälleliga fördelar
 • Mindre utsläpp i städer
 • Mindre trafik och bättre framkomlighet på våra vägar
 • Mindre slitage på vägar
 • Du underlättar transport för innevånare som saknar bil.
Se fältet till vänster
Nackdelar
 • Att överlåta tomma platser i din bil till andra minskar din flexibilitet.
 • Risken att träffa dåliga passagerare.
 • Kan vara farligt att ha främlingar i bilen om man inte först lär känna lite om dem. Spara alltid kontakt information etc. om passagerare innan du låter dem samåka med dig.
 • Kan vara farligt att åka med främlingar. Låt någon veta vem du kommer samåka med om du skall samåka utomlands eller längre sträckor.

samakningNär du läser tabellen till höger kan det tyckas att samåkning erbjuder mer fördelar för de som inte har en bil och detta är till stor del sant eftersom det ofta är viktigare att kunna ta sig till punkt b från punkt a än det är att spara lite pengar medan man gör det. Du skall dock inte underskatta värdet att börja erbjuda de tomma platserna i din bil för samåkning. Du kan spara stora pengar under ett år och de extra pengar du kan spara genom att dela bensinkostnaderna kan ofta vara tillräckligt för att betala en trevlig semesterresa.

Tabellen ovan kan också ge intrycket att de som samåker utan att ha en egen bil bidrar med mer fördelar till miljön och samhället. Detta är inte sant då det är de som har bil och samåker som gör det möjligt för de som inte har bil att samåka.