Innehåll:

goteborg bilkoopMajornas Bilkooperativ grundades redan år 1988. Kooperativet växte och blev större år efter år, och vid sitt 20-årsjubileum bytte det namn till Göteborgs Bilkoop. Göteborgs Bilkoop är en ekonomisk förening med kontor på Koopmansgatan i Göteborg.

Göteborgs Bilkoop har både privatpersoner och företag som medlemmar. På den här sidan fokuserar vi på vad Göteborgs Bilkoop har att erbjuda privatpersoner.

Eftersom Göteborgs Bilkoop är en ekonomisk förening fungerar det inte riktigt på samma vis som när man använder sig av en bil från en bilpool som drivs av ett vanligt företag. Man måste till exempel göra en insats på 3 500 kronor till den ekonomiska föreningen när man blir medlem, pengar som man sedan (under vissa förutsättningar) får tillbaka när man lämnar föreningen. Man kan inte bara fylla i ett formulär, bli medlem och hämta ut en bil direkt, utan din ansökan måste behandlas på styrelsens månadsmöte först eftersom det är styrelsen som avgör vilka ansökningar om medlemskap som ska beviljas och vilka som ska avslås. Om du blir antagen som medlem måste du träffa en utbildare från föreningen för att gå igenom praktiska frågor innan du får boka någon bil. Som medlem i den ekonomiska föreningen ingår du i en arbetsgrupp och måste lägga ned cirka 5-10 timmar per år på att arbeta ideellt i föreningen.

Du får inte boka en och samma bil för mer än två veckor i följd, såvida du inte har fått dispens från styrelsen. Det finns även en del andra begränsningar, bland annat för att säkerställa att några bilar stannar kvar i Göteborg under sommarsemestern. Vilka begränsningar som gäller för den kommande sommaren meddelas varje vår.

Vad kostar det?

Alla nedanstående uppgifter är från år 2014. För att vara säker på att få aktuella prisuppgifter, kontrollera alltid direkt med Göteborgs Bilkoop vad som gäller.

Insats

Göteborgs Bilkoop är inte något företag utan en ekonomisk förening. Man måste vara medlem i föreningen för att få använda bilarna. När man blir medlem betalar man en insats som man får tillbaka om man lämnar föreningen. (Om föreningen har gått med förlust under den tid du varit medlem dras dock en solidarisk del av förlusten av från insatsen före återbetalning.)

För en privatperson ligger insatsen på 3 500 kronor. Om du har andra medlemmar i ditt hushåll som vill få köra bilen kan de bli medlemmar genom att betala en insats på 1 500 kronor.

Arbetsinsats

Som medlem i den ekonomiska föreningen ingår du i en arbetsgrupp och måste arbeta ideellt för föreningen cirka 5-10 timmar i snitt per år.

Årsavgift

Till skillnad från insatsen, som bara betalas in en gång per person och är återbetalningsbar, ska årsavgiften betalas in varje år och man får inte tillbaka den.

Årsavgiften för privatpersoner är 950 kronor. Detta motsvarar en månadsavgift på cirka 80 kronor.

Kostnader för användandet av bil

Bokningsavgift 24 kronor
Fakturaavgift 45 kronor
Trängselskatt Trängselskatt (3 kr/mil) ingår i priset och tillkommer alltså inte som någon separat avgift

Bilklass Bil Pris/tim Pris/dygn Pris/3 dagar Pris<20 mil Pris>20 mil
6 Fiat DobloMaxi (skåp) 25 kr 300 kr 900 kr 27 kr 24 kr
5 VW Caddy 23 kr 276 kr 828 kr 32 kr 29 kr
4 Toyota Prius 22 kr 264 kr 792 kr 31 kr 28 kr
3 Skoda Octavia Combi 21 kr 252 kr 756 kr 30 kr 27 kr
2 Toyota Yaris 20 kr 240 kr 720 kr 28 kr 25 kr
1 Toyota Aygo 19 kr 228 kr 684 kr 27 kr 24 kr

Ingår drivmedel?

bilkoopJa, drivmedel ingår i milkostnaden för bilen. Den som kör bilen när den behöver tankas ansvarar för att ombesörja tankningen och betala med föreningens bensinkort. Du är ansvarig för att se till att bilens tank är minst halvfull när bilen lämnas tillbaka. Spolarvätska ska fyllas på.

Ingår försäkring?

Ja, försäkring ingår i priset.

Var finns Göteborgs Bilkoop?

Bilarna finns i följande områden i Göteborg:

 • Centrum/Heden
 • Guldheden/Landala
 • Haga/Linné
 • Kungsladugård
 • Majorna
 • Saltholmen

Man måste inte vara bosatt i något av dessa områden för att få använda bilarna.

Om minst 10-12 hushåll i ett område som inte ingår i ovanstående lista går med i Göteborgs Bilkoop kan en bil placeras i det området.

Bilarna

 • Fiat Doblo Maxi (skåpbil)
 • VW Caddy
 • Toyota Prius
 • Skoda Octavia Combo
 • Toyota Yaris
 • Toyota Aygo

Alla bilar köps in fabriksnya, och byts löpande med 3,5 års intervall.

Ungefär hälften av bilarna har dragkrok.

Ungefär hälften av bilarna är pälsdjursfria.

Alla bilar har en egen parkeringsplats där de befinner sig när ingen använder dem. Det är på dessa parkeringsplatser som man hämtar och lämnar bilarna. De flesta parkeringsplatser är belägna direkt på gatan eller på öppna parkeringsområden, men några bilar är placerade i p-hus.

Kundtjänst

Det finns ingen jourservice hos Göteborgs Bilkoop, bara en telefonsvarare som man når på telefonnummer 031 – 42 46 80.

E-postadressen är kansli@goteborgsbilkoop.se.

Övrigt

Faktura via e-post

Allt din användande under en månad samlas på en faktura som skickas till din e-postadress.

Pälsdjur

Av hänsyn till allergiker har de flesta bilpooler i Sverige ett totalförbud mot pälsdjur i sina bilar. Hos Göteborgs Bilkoop har man istället delat upp det så att vissa bilar är pälsdjursfria och andra bilar tillåter pälsdjur. Den som behöver transportera pälsdjur kan alltså boka en bil där pälsdjur är tillåtna.

Förmåner för miljöbilar

Vissa av bilarna hos Göteborgs Bilkoop är miljöbilar. För dem gäller Göteborgs kommuns förmåner för miljöbilar, bland annat förmånliga villkor för boendeparkering.

Samarbete med Västtrafik

Göteborgs Bilkoop har ett samarbete med Västtrafik som gör att särskilda välkomsterbjudanden brukar finnas tillgängliga för personer som har ett registrerat Västtrafikkort.