Innehåll:

Det finns ett stort antal olika bilpooler i Sverige. Vi har tittar närmare på några av de allra största såsom Göteborgs bilkollektiv, Sun fleet och move about och gett dem egna sidor här på bilpool.nu. Om du bor på någon av de mer än 30 orter som dessa företag finns i så utgör de alla bra alternativ att gå med i. Move about är ett ur miljöhänsyn ett extra bra val då de bara använder miljöbilar. Om du inte bor på en av dessa orter innebär det inte att det inte finns en bilpool som du kan gå med i. På denna sida kommer vi att prata lite mer om hur man hittar en bilpool och hur man bäst utvärderar de bilpooler man hittar.

Att hitta en bilpool på din ort

sunfleetAtt du bor på en mindre ort eller en ort där de stora bilpoolerna fortfarande inte har ett kontor innebär inte att det inte finns en bilpool där. Många mindre och medelstora orter har egna bilpooler. Dessa bilpooler drivs ofta av kommunen men det är även vanligt med ideella föreningar som driver bilpooler och privata företag som driver bilpooler med vinstsyfte. Ideella föreningar är ofta billigare än andra alternativ men de kräver ibland att du vid sidan av månadsavgiften även gör en del av jobbet som krävs för att driva föreningen. Bilpooler med vinstsyfte är ofta de bekvämaste att använda men också de dyraste. Kommunernas bilpooler är där de finns ofta ett bra mellanting.

Lättaste sättet att hitta en bra bilpool är vanligen:

 1. Ring kommunen och fråga om de har en bilpool. Även om de inte har en så vet de ofta vilka bilpooler som finns tillgängliga i området.
 2. Gå till google.se och sök efter ortsnamn+bilpool. Om det finns någon bilpool i området så bör den komma upp nära toppen i resultatet.
 3. Upprepa sökningen hos Bing.
 4. Ring biluthyrningsföretag på din ort. Dessa driver ibland bilpooler. Sunfleet är t.ex. delägda av Hertz.

Om du inte kan hitta en bilpool på din ort kan det vara värt att prata med kommunen, bilföretag etc. och se om det finns ett intresse att starta en på orten. Kanske har du hittat din nästa karriär. Att driva en bilpool på din ort.

Att välja bilpool

Om du har turen att bo på en ort med flera bilpooler så måste du bestämma vilken du skall gå med i. Din instinkt kanske är att välja det billigaste alternativet men detta är inte alltid det bästa valet. Om priset är viktigt för dig är det viktigt att du räknar ut din totala kostnagoteborg bilkoopd för att använda en bilpool varje månad och inte stirrar dig blind på de fasta kostnader. Om du kommer behöva använda bilpoolens bilar mycket sällan så är den fasta kostnaden viktigast men du behöver inte använda en bil många gånger per månad innan de rörliga kostnaderna blir viktigare. För att avgöra vilket alternativ som är billigaste för dig måste du estimera hur mycket du kommer använda en bil från bilpoolen varje månad. Du måste estimera hur många gånger i månaden du kommer behöva en bil och hur många kilometer du kommer köra. Räkna sedan ut hur mycket det skulle kosta hos varje bilpool för att hitta det billigaste alternativet. Det är inte alltid det alternativ som verkar billigaste vid en första anblick som i slutändan visar sig vara det billigaste.

Vi rekommenderar dock att du ser till andra saker än bara priset. Andra viktiga faktorer som du bör beakta är:

 • Har bilpoolen nya välskötta bilar.
 • Har bilpoolen ett utbud av olika typer av bilar eller bara en.
 • Erbjuder bilpoolen elbilar, miljöbilar eller vanliga bilar
 • Gör bilpoolen det lätt att boka och checka ut bilar
 • Har bilpoolen ett bra rykte
 • Har bilpoolen tillräckligt många bilar för att det skall täcka medlemmarnas behov.
 • Hur länge har bilpoolen funnits. (dåliga bilpooler överlever sällan länge)
 • Kräver bilpoolen att du bidrar till dess drift på andra sätt än genom avgiften.