Det finns många skäl att vilja minimera hur mycket bränsle man måste köpa varje vecka. För många är den viktigaste anledningen att spara pengar då bensin ofta kan vara en stor och betungande utgift. En annan viktig anledning är dock att leva mer miljövänligt och belasta vår natur mindre.

Det finns ofta en lång rad saker man kan göra för att minimera sin bränslekonsumtion utan att man för den delen behöva minska hur mycket man använder bilen. Detta innebär dock inte att man inte skall överväga om man verkligen behöver använda bilen så mycket som man gör. Vanligtvis kan man planera sina dagar lite bättre och därigenom spara många kilometer varje vecka. Man använder fortfarande bilen för samma ärenden men genom att göra vissa stop på vägen så behöver man inte köra samma sträcka oftare än man måste.

Slitet däck som körts med för lågt tryck

Slitet däck som körts med för lågt tryck

Det är mycket viktigt att ha bra däck på din bil om du vill maximera din bränsleekonomi. Slitna, obalanserade eller underpumpade däck påverkar både prestanda och bensinkonsumtion. Att alltid se till att däcken på bilen är i bra skick är med andra ord bra för både plånboken och miljön. Slitna däck kan ha en relativt stor påverkan på bilens bränsleekonomi och man tjänar ofta pengar över tid på att regelbundet byta däck.

Att låta bilen dra mer bensin än den måste på grund av att man kör på däck som har för lågt tryck är en av de mest onödiga utgifterna man kan utsätta sig plånbok för och en av de allra lättaste att fixa. Det tar bara några minuter, kan göras på alla bensinstationer och kostar inget. Man minskar friktionen som däcken genererar genom att pumpa dem hårdare. Ju högre tryck man har i däcken desto mindre bensin drar bilen. Att köra på däck med alltför högt tryck ökar dock risken att däcken går sönder och gör att bilen skakar mer på ojämnt väglag. Men måste därför välja ett däcktryck som ger bra köregenskaper och låg bränsleförbrukning. Exakt vilket däcktryck man bör använda beror på vilken bil man kör och exakt vilka däck man använder sig av. Ofta kan man pumpa dem något högre än vad som står som rekommenderat däcktryck. Undvik att gå mer än 20% över det rekommenderade däcktrycket. Då ökar risken att däcket går sänder alltför mycket.

Att balansera däcken kan också ha stor effekt på bränsleekonomin men är svårare att göra själv. Jag rekommenderar att du låter en däckverkstad balansera dina däck. Du kan förvisso göra det själv men det är inte särskilt dyrt att få gjort i en verkstad. Om du använder en verkstad för att byta mellan vinter och sommardäck eller om du köper nya däck så ingår ofta balansering gratis. Om den inte ingår kan det ofta läggas till för en mycket liten extra kostnad. Att balansera däcken förbättrar radikalt din bils köregenskaper. Inte bara bensinförbrukningen. Man bör därför se till att alltid ha välbalanserade däck.

Att byta däck är dyrare än att pumpa eller balansera dem. Det kan dock ofta vara mycket väl investerade pengar om dina däck har sett sina bästa dagar. Man bör byta däck vartannat eller vart tredje år. Därefter börjar däcken ofta slitas fort. Hur länge ett däck håller beror dock också på hur dyra och högkvalitativa däck du köper. Det finns dyrare däck som håller längre. Dessa däck är ett bra köp men är inte alltid ett alternativ eftersom att köpa dem utgör en högre engångskostnad. Slitna däck försämrar köregenskaperna och får bilen att dra mer bensin. Att köpa nya däck regelbundet minskar dina bensinkostnader och minskar även risken för olyckor.

Däck är ofta mycket billigare online än de är i din lokala butiken. Även om lokala butiker i ditt område erbjuder bra priser så är det alltid bäst att kolla priser online också för att försäkra dig om att du väljer den billigaste försäljare. Det finns mycket pengar att tjäna. Många online kedjor har butiker över hela landet där de kan hjälpa dig installera dina däck. Om du vill veta mer om olika typer av däck och att köpa däck online så rekommenderar jag ett besök hos däck.com. De erbjuder information om var du hittar billiga däck.

BilekonomiDäck är inte det enda i din bil som kan påverka dess bränsleförbrukning. En lång rad andra faktorer kan också påverka. Det är därför viktigt att genomföra regelbunden service. Om man inte vill betala för en professionell service bör man fortfarande varje år byta luftfilter, olja, och oljefilter.

Det spelar ingen roll hur bra däck du har och hur bra kondition din bil är i. Om du kör oekonomiskt kommer din bil alltid att dra mycket mer bensin än vad som är nödvändigt. Mer än vad de officiella siffrorna säger den skall dra. Det kan först kännas konstigt att köra ekonomiskt men man vänjer sig snart och börjar uppskatta det lugn som ekokörning för med sig. Att köra ekonomiskt handlar om att förutsäga vad som kommer i trafiken och att undvika att gasa och bromsa i onödan. Om att köra lugnare.