Innehåll:

finansiera bilOm man i dagens värld inte har ett körkort så kanske den här artikeln inte spelar så stor roll för ens liv men om man har tagit sitt körkort och nu letar efter en bil att köpa så kommer man antagligen i kontakt med något som kallas för billån.

Ett billån är helt enkelt ett lån som man tar för att köpa en bil och det finns två olika former av lån som man kan använda sig av och vi kommer att ta upp dessa nedanför i egna sektioner.
Billån är tillskillnad från många andra lån och krediter nästan ett nödvändigt ont och ligger på ungefär samma nivå som bolån när det gäller nödvändighet då det faktiskt sällan är så att man har råd att köpa en bil kontant och samma princip gäller även för att köpa ett hus eller en lägenhet.

Billån med säkerhet

Detta är den vanligaste formen när man köper en helt ny bil och kräver en kontantinsats på omkring 20 % av priset för att man ska kunna få den här typen av lån beviljat. Principen som gäller för billån med säkerhet är att du som köpare går in med 20 % i kontantinsats och köper bilen och dessutom sätter bilen som säkerhet mot din framtida betalningsförmåga. Detta resulterar i att köparen kan få ett väldigt förmånligt lån med en väldigt låg ränta då banken eller finansinstitutet har en säkerhet i bilen du precis köpt.

Det som händer om man inte kan betala tillbaka sitt billån är att banken eller finansinstitutet tar bilen och säljer den för att få tillbaka pengarna och därför rekommenderas det att alltid sköta sina betalningar ordentligt och ska man resa iväg någonstans under en längre period så är det viktigt att hålla koll på att den här räkningen betalas ordentligt. Billån med säkerhet kan inte tas på bilar som köps från en privatperson eller där värdet på bilen understiger ett visst belopp. Ett billån med säkerhet måste även betalas tillbaka under en kortare tidperiod än vad man kan låna med ett billån utan säkerhet.

Billån utan säkerhet

Billån utan säkerhet är principiellt ett vanligt blancolån som man använder för att köpa en bil och är inte direkt ett lån med en förmånlig ränta utan är precis som alla blancolån ett lån med en relativ hög ränta. Detta skiljer sig självklart mellan långivarna men är alltid dyrare än att köpa en bil med hjälp av ett billån med säkerhet.

Att ansöka om ett billån utan säkerhet fungerar på exakt samma sätt som vilket annat lån och kräver inte heller någon kontantinsats. Fördelen är som läsaren säkert förstår att man slipper ha 20 % av värdet på bilen i kontantinsats och man kan dessutom köpa en bil från en privatperson eller en bil vars värde är mindre än beloppet som krävs för att få ta ett billån med säkerhet.

En annan fördel är att man kan fördela betalningen av bilen under en längre tidsperiod då det inte finns några krav på hur snabbt bilen ska vara avbetalad vilket finns när man tar ett billån med säkerhet.

För att läsa mer om billån och hur det fungerar så kan läsaren besöka http://1billån.se