Innehåll:

Vad som egentligen menas med miljövänlig bil är något som går att diskutera i evigheter, men om man bor i Sverige kan det av ekonomiska skäl vara värt att ta en titt på hur skatteverkets definitioner ser ut. Här nedanför hittar du information som gäller i skrivande stund, men eftersom lagen ändras efter hand är det viktigt att du även dubbelkollar med Skatteverket för att vara säker på att få aktuell information.

Femårig befrielse från fordonsskatt

Personbilar, husbilar, lätta lastbilar och lätta bussar som uppfyller skatteverkets miljökrav och som tas i trafik för första gången befrias från fordonsskatt under de 5 första åren. Detta gäller oavsett om fordonet köps i Sverige eller importeras till Sverige. Befrielsen är knuten till fordonet, inte till ägaren. Om du säljer bilen inom de 5 åren följer alltså skattebefrielsen med till den nya ägaren.

miljobilVilka krav ett fordon måste uppfylla för att bli fordonsskattebefriade i 5 år i enlighet med dessa regler beror på när fordonet togs i trafik första gången.

  • För bensindrivna och dieseldrivna personbilar som togs i trafik under perioden 1 juli 2009 – 31 december 2010 krävs att koldioxidutsläppet är 120 g/km eller lägre samt att personbilen uppfyller kraven för miljöklass 2005.
  • För personbilar som togs i trafik 1 januari 2011 – 31 december 2012 krävs att personbilen har utsläppsklass Euro 5 eller Euro 6, eller är en ladd- eller elhybrid.
  • För personbilar, husbilar, lätta lastbilar och lätta bussar som togs i trafik den 1 januari 2013 eller senare krävs att fordonet har har utsläppsklass Euro 5 eller Euro 6, eller är en ladd- eller elhybrid.

Skatteverket tar också hänsyn till fordonets drivmedel, fordonets vikt och fordonets utsläpp vid blandad körning. Du får skattebefrielsen automatisk, du behöver alltså inte ansöka om den för ditt fordon.

Här nedanför kan du se hur uträkning går till, men du behöver alltså inte göra den själv utan det gör skatteverket.

  1. 1372 kg dras bort från bilens tjänstevikt.
  2. Summan multipliceras med 0,0457.
  3. Om fordonet drivs med bensin eller diesel, lägg till 95. Om fordonet kan drivs med ett biodrivmedel, till exempel etanol eller gas, lägg istället till 150.
  4. I vägtrafikregistret, leta upp ditt fordons uppgift för utsläpp vid blandad körning. Jämför uppgiften med den summa du fick fram i punkt tre. Om summan i punkt tre är samma är lägre än uppgiften i vägtrafikregistret omfattas ditt fordon av skattebefrielsen.

För el- och laddhybrider får elenergiförbrukningen vara maximalt 37 kilowattimmar per 100 kilometer, enligt uppgift från tillverkare eller generalagent.

Nedsättning av förmånsvärdet

För de bilar som räknas som miljöbilar enligt Skatteverkets regler finns en specialregel om nedsättning av förmånsvärdet. Detta eftersom miljöbilar ofta är dyrare i inköp än jämförbara bilar som inte är miljöanpassade, och lagstiftaren inte vill straffa den som kör en miljöbil genom att ta ut en hög förmånsbeskattning. Tvärt om vill lagstiftaren uppmuntra inköp och användande av miljöbilar istället för andra bilar.

Av 61 kap. 8 a § inkomst skattelagen framgår att om en bil är utrustad med teknik för drift helt eller delvis med elektricitet eller med andra mer miljöanpassade drivmedel än bensin och dieselolja och bilens nybilspris därför är högre än nybilspriset för närmast jämförbara bil utan sådan teknik, ska förmånsvärdet sättas ned till en nivå som motsvarar förmånsvärdet för den jämförbara bilen.

På Skatteverkets sajt finns en tabell där de listar bilar med tillverkningsår 2015-2016 som uppfyller kraven för att få förmånsvärdet nedsatt enligt denna paragraf.

Exempel på el- och laddhybridbilar samt gasdrivna bilar (ej gasol) som ingår i listan

16AU068

Audi A3 Sportback 1.4

TFSI g-tron 110 hk

16BM098

BMW 330e Sedan LCI

16FI521

Fiat Ducato Chassi Enkelhytt 3,0 CNG 136 hk

16MB095

Mercedes Benz C 350 e Sedan

16NI032

Nissan LEAF 30 kWh Acenta

Exempel på övriga bilar som som ingår i listan (alkohol och elhybrid, med mera)

16CI041

Citroën DS 5 Hybrid4

16FO164

Ford Mondeo Business HEV 4D 2.0 187 hk

16MB308

Mercedes Benz S 400 Hybrid

16PE061

Peugeot 508 RXH Hybrid4 200 Business Edition

16TO073

Toyota Prius HSD Life

Ny utredning föreslår ändringar

I under våren 2016 stod en ny bilskatteutredning klar och i april lämnades ett betänkande in till regeringen. I betänkandet föreslås en ändring av skatten så att bilar med höga utsläpp av koldioxid beskattas ännu högre än idag medan bilar med lägre utsläpp ska få en bonus vid inköpstillfället. Förslaget omfattar personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar av fordonsår 2018 eller senare.