Innehåll:

BilekonomiAtt äga en bil, att köra och att pendla skapar ofta stora utgiftsposter i privatekonomin, stora poster som ofta känns tunga. Att köra bil varje dag till jobbet innebär att bilen ska köpas, underhållas, repareras, försäkras, skattas och tankas.

Om man slår ihop alla dessa kostnader så kan den minsta och billigaste bilen kännas som en stor börda i ekonomin. Det finns saker man bör tänka på när det kommer till bilköp och ägande som är avgörande för hur stor kostnaden blir.

Att köpa bil

När man ska köpa en bil så har man som privatperson ett antal alternativ. Man kan antingen betala bilen kontant med sparade medel, man kan köpa bilen på avbetalning och man kan hyra bilen genom s.k privatleasing. Det sistnämnda är ett ganska nytt koncept som börjat slå igenom i Sverige, ett koncept som faktiskt ska ses som ett bra alternativ.

Betala bilen kontant

Om man har pengar sparade för att köpa en bil kontakt så är det naturligtvis det billigaste alternativet, så länge man gör en bra och vettig bilaffär. Det man ska tänka på är att köpa bilen för ett marknadssmässigt pris och att man undersöker bilen noggrant efter e.v fel och brister. Om man köper bilen ny så behöver man däremot inte oroa sig för e.v fel eller brister, alla nya bilar har bra garantier och i dagsläget finns det ingen bil som håller utmärkande dålig kvalitet.

Finansiera bil med lån

Det vanligaste när det kommer till dyrare bilar är att man finansierar sitt bilköp genom att låna pengar till bilen. När det kommer till lån så har man i huvudsak två alternativ för att låna pengar till bilen. Det vanligaste alternativet är med ett billån där bilfirman samarbetar med ett finansbolag för att erbjuda finansiering. När du ska finansiera bilen med ett billån så krävs det nästan alltid en kontaktinsats på ca 20% av bilens värde. Anledningen till detta är för att finansbolaget tar bilen som säkerhet för lånet och de vill då att skulden på bilen ska vara lägre än bilens värde.

Som alternativ till billån så kan du låna pengar med ett privatlån. Den stora skillnaden är att banken eller finansbolaget inte kräver någon säkerhet för lånet och du behöver därför inte betala någon kontantinsats. Ett privatlån har dock i regel högre ränta än ett billån även om det är ganska marginellt. Det viktigaste man ska komma ihåg när man lånar pengar till en bil är att man ska avbetala tillräckligt mycket på lånet varje månad så att bilens värde inte sjunker snabbare än skulden.

Hyr din bil med privatleasing

At leasa en bil innebär att man hyr bilen av bilfirman eller av bilmärkets finansbolag. Privatleasing innebär att du ingår ett hyresavtal på vanligen tre år där du betalar en viss summa varje månad för att använda bilen. När avtalstiden är slut så kan du antingen lämna tillbaka bilen eller köpa loss den för restvärdet (bilens dåvarande värde). Det finns både fördelar och nackdelar med denna metoden och många tror att det är ett väldigt dyrt alternativ. Överlag kan man säga att det är dyrt men det är egentligen inte mycket dyrare än att finansiera sin bil med ett lån, speciellt eftersom nya bilars värde sjunker som stenar idag.

Fördelar och nackdelar med att leasa

En fördel med att leasa en bil är att service ingår i avtalet, ibland även fler saker som försäkring. nackdelar med att leasa är att man inte äger bilen och man känner således inte lika stort ansvar för den, vilket kan straffa sig i slutändan. Leasingavtal sträcker sig normalt över tre år och under den tiden är man låst till bilen, om man inte betalar en utlösenavgift som ofta är skyhög. Om man får ekonomiska bekymmer så kan det lätt bli jobbigt att sitta fast i ett leasingavtal. Viktigt att tänka på är att få ett garanterat restvärde av bilfirman, så att du inte står i skuld den dagen du ska lämna tillbaka bilen. Tänk också på att sköta bilen väl och att inte lämna tillbaks den med skador, för bilfirman drar av värde på bilen för varje skada och onormalt slitage som uppstått.

Viktigt vid köp av begagnad bil

Om man ska köpa en bil begagnad så måste man vara noga med att kolla upp bilens skick och marknadsmässiga värde. Ett bra sätt är att be att få låna bilen över en dag eller några timmar, för att köra den till en verkstad som kontrollerar bilens skick. Ett bra tips kan också vara att via Transportstyrelsens e-tjänst söka upp tidigare ägare och kontakta denne för att förvissa sig om att det är och har varit en bra bil.

Val av bil är avgörande för ekonomin

När man ska köpa bil så ska man först och främst prioritera sitt val efter den ekonomi och det behov man har. Om man har barn och/eller hund så kan det naturligtvis behövas en större bil, kanske en kombi. Om man däremot inte har behov av en stor bil och har långt att pendla varje dag så bör man välja en något mindre och snålare bil. Vid långa transportsträckor kan det dock vara bekvämare med en större bil men då ska man vara medveten om att kostnaden blir högre.

Försäkring kan vara en stor kostnad och det finns ett antal saker som avgör hur dyr försäkringen blir.

  • Bilens storlek och värde
  • Bilens skadehistorik i försäkringsbolagets system
  • Din ålder och antal skadefria år
  • Bilens modell och motorstyrka
  • Med mera…

Om du är osäker på vad en bil kommer att kosta dig i försäkring så kan du t.ex använda Länsförsäkringars tjänst för att räkna ut försäkringskostnad. Där anger du bara bilens registreringsnummer och ditt personnummer.

Diesel eller bensin?

Bensin och diesel har alltid haft sina för- och nackdelar men sista åren har kostnaderna för dessa drivmedel reglerats så mycket att diesel blivit ett mycket billigare drivmedel att använda till bilar. Därav har också bilförsäljningen av nya dieselbilar ökat markant. Anledningen till den stora regleringen är att dieselmotorer idag har partikelfilter som gör att utsläppen blir mycket mindre än med en bensinbil, därför har bilskatten sänkts rejält och är idag ofta billigare än för en bensindriven bil. Dessa två drivmedel har också olika egenskaper och där är diesel ett mycket effektivare drivmedel.

En dieseldriven bil drar mindre bränsle per mil än vad en bensindriven bil gör, dessutom behöver inte en dieselmotor ha lika många hästkrafter för att kännas stark och pigg. Motorkaraktären mellan en dieseldriven och bensindriven bil skiljer sig väldigt mycket. En bensinmotor varvar högre och och har en sportigare karaktär medan en dieselmotor är lågvarvig men väldigt stark. För att sammanfatta det hela så ska du välja en dieseldriven bil om du vill köra ekonomiskt.