Innehåll:

samakningFör hushåll är bilpool ett smart sätt att ha tillgång till bil utan att äga en. Många familjer som ibland behöver en extra bil kan gå med i en bilpool istället för att äga två bilar.

Många fördelar

Bilpoolen gör det möjligt att vara mer flexibel och slippa besvär och kostnader för parkering eftersom poolbilen har en egen fast parkeringsplats. Familjen får tillgång till en bil – eller en andrabil – när det verkligen behövs. När halva familjen ska åka och storhandla och den andra ska hälsa på farmor och farfar gör bilpoolen livet enklare. I många bilpooler finns fordon av olika storlek och det ger möjlighet att välja efter behov och tillfälle.

Erfarenheterna visar att hushåll kan göra stora besparingar genom att använda bilpool i stället för att äga en egen bil. Särskilt den som inte kör så mycket kan sänka kostnaderna rejält eftersom de fasta kostnaderna och reparationer slås ut på alla användare.

Prisexempel

Billeasing, skatt, försäkring, service, bensin – allt ingår i priset när du är med i en bilpool. Det blir också enkelt att hålla koll på utgifterna och att jämföra med kostnaden för en egen bil.

De flesta bilpooler har en fast månadsavgift och sedan betalar användarna hyra för den tid som bilen används – ungefär som en telefon. Månadsavgiften ligger i de flesta fall mellan 50 och 350 kronor. Milkostnaden varierar mellan olika bilpooler och olika bilar, men ligger oftast mellan 20 och 30 kronor inklusive drivmedel. Dessutom betalar användaren en timavgift på mellan 10 och 30 kronor. Kooperativa bilpooler har ofta även en depositionsavgift på mellan 1 500 och 4 000 kronor, pengar som du får tillbaka om du går ur bilpoolen.

Vi bilägare har gjort en jämförelse mellan olika sätt att få tillgång till bil. Beroende på behov kan det var billigast att vara med i en bilpool, hyra bil på bensinstation eller till och med ta taxi. Dyrast är alltid att ha egen bil, om man inte behöver bil dagligen.

Här nedan beskrivs priset för olika typresor från en av bilpoolerna, Meterns Bilpool (www.bilpool.tk). Priserna inkluderar drivmedel. Den fasta årsavgiften är inte inräknad.

Handla på Ikea en lördag

  • Du bokar en bil tre timmar en lördag för att åka 11 kilometer och handla.
  • Timpriset blir 3 x 14 kr = 42 kr och milpriset 2,2 x 20 kr = 44 kr.
  • Summa 86 kr.
  • Gör du resan en vardag blir priset 62 kr.

Föräldramöte en tisdag

  • Du ska på föräldramöte och bokar bilen tre timmar. Timpriset blir 3 x 6 kr och milpriset 1,2 mil x 20 kr, summa 42 kr.

Helgturen på landet

  • Du gör en långtur från fredag klockan 18 till söndag klockan 20, körsträckan är 24 mil.
  • Timpriset blir 6 x 6 kr + 20 x 14 kr = 316 kr. Milpriset 24 x 20 kr = 480 kr.
  • Summa 796 kronor.

Sommarsemester

  • Bilpoolen hyr in en extrabil under sommaren. Du åker 100 mil, är borta två veckor, varav fyra helgdagar, och betalar för max tio timmar per dag. Priset blir 3 160 kr inklusive bensin.